REGULATION 274 - FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

I have included answers to questions which are being asked on a regular basis about the above.
1. Why do my AQ qualifications not appear on the master list?

A - Eligibility for interviews for specific positions are based on basic qualifications and those required by the Education
Act (Eg. FSL for French positions). Accordingly, listing other AQs is not necessary. Some were inadvertently included
when we compiled the list but the general rule is that we only listed the subject specialty AQs and those at the
Specialist level. When you apply to a specific position, make sure that you include ALL of your qualifications.

2. There is an error in my date of hire, number of days worked/basic qualifications. How do | ensure these are
corrected?

A - Please send an email to Brian Reid outlining the error and asking for it to be corrected. We will review, make any
necessary corrections and change the list accordingly.

3. How do I request a debriefing?

A - Again, please send an email to Brian Reid requesting such. These will be arranged as quickly as possible.

4.1 have done LTOs with the Board previously but was not placed on the LTO List. How could that happen?

A - Previous teaching experience of any kind is one part of what is looked at by the interview teams when assessing
candidates. It is by no means the only or most important thing. Regulation 274 required Boards to interview all
applicants who met the basic eligibility requirements of having been employed by us as a supply/occasional teacher for
at least 10 months prior to the closing of the posting and to have worked at least 20 days during that time (recently
amended to be 20 days in the previous 5 years). To be fair to all applicants, a great deal of emphasis was placed on
the interview - since that was common to all applicants.

Another thing to remember is that we had to take into consideration that anyone who was placed on the LTO list would
potentially be a permanent teacher with our Board in any grade or subject for which he/she was qualified. By way
of example, a P/J qualified person who had been effective as eg a JK/SK or P/J coverage LTO would not necessarily
be effective in a Grade 6 environment.

5. 1was not recommended for the LTO List. What are my options?

A - You will remain on the day to day supply list of course and will be eligible for extended assignments. If the current
LTO List is exhausted entirely or with respect to a particular area of qualifications, Regulation 274 requires LTO
positions to be reposted so others on the day to day supply roster may apply and be considered on their merits. With
respect to permanent positions. those unable to be filled from the initial posting may be posted externally - at which
point any certified teacher, including those not on the LTO List may apply and be considered on their merits. This is
likely to happen fairly quickly with respect to such areas as French, Instrumental Music, Technological Studies and
perhaps some highly specialized Special Education positions.

6.1 am on the LTO list. If | secure an LTO position, am | still able to apply to permanent positions?

A - Assuming you have also met the requirement of having completed an LTO of at least 4 months duration with us,
the answer is “Yes”. You would also be able to apply to LTO positions that are significantly longer or that involve higher
FTE. However, we would not allow someone to accept one LTO position and then apply to another that is virtually the

same.

NOTE: OTHER FAQs MAY BE ADDED TO THIS SECTION AS THEY ARISE.



